DRUGA GODBA 2021

DRUGA GODBA 2021

Gala hala - letni oder, Metelkova

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined property: stdClass::$drzava_en

Filename: views/dogodek.php

Line Number: 82

Backtrace:

File: /var/www/clients/client1/web1/web/application/views/dogodek.php
Line: 82
Function: _error_handler

File: /var/www/clients/client1/web1/web/application/controllers/Napovednik.php
Line: 121
Function: view

File: /var/www/clients/client1/web1/web/index.php
Line: 292
Function: require_once

, Ljubljana,




To tag yourself at events, you have to be logged in!


DRUGA GODBA 2021

Elaha Soroor & Kefaya (AF/GB)
nemanja (HR)

ELAHA SOROOR & KEFAYA (AF/GB)

Elaha Soroor, vocal; Giuliano Modarelli, guitar; Joost Hendrickx, drums; Al MacSween, keyboard

»Ko sem kot begunka prišla v Veliko Britanijo, sem se želela vključiti v skupnost ljudi okoli sebe,« pove Elaha Soroor. »Toda na žalost v očeh sveta afganistansko identiteto opredeljujejo terorizem, vojna, talibani ter neuke, za domača opravila vzgojene in pomoči potrebne ženske. S Kefayo si prizadevamo razkriti druge strani Afganistana, drugačne zgodbe, drugačno bivanjsko filozofijo, bogato kulturo dežele, prelepi materni jezik [farsi] in raznovrstnost naše glasbe.«

S tem poslanstvom Elaha Soroor predstavlja izbor ljudskih pesmi, ki jih tradicionalno izvajajo afganistanske ženske. Pesmi je prepojila z globoko občutenim domoljubjem; glasbeno-producentski duo Kefaya je prispeval svoj eklektični dar in znanje ter k projektu pritegnil številne priznane glasbenike z vsega sveta. Nekaj dni pozneje je nastal album Songs of Our Mothers, ki je požel izjemne ocene (Mojo, Songlines, Uncut). Skladbe zaznamuje strasten in izrazit glas Elahe Soroor, vsaka pripoveduje zgodbo, ki – čeprav besedilno razumljiva le poznavalcem farsija – izžareva samozavest in pogum ženske, odločene ne ukloniti se sovraštvu.

NEMANJA (HR)

Luka Šipetić, kitara; Laura Matijašević, bas; Leo Beslać, klaviature; Karlo Lugarić, tolkala; Matej Perić, bobni

Za projektom Nemanja stoji Luka Šipetić, glasbenik in avtor skladb iz Pulja, ki je Nemanjo povil leta 2019 z albumom Tarot Funk. Zastrigli smo z ušesi, ko so na valovih prijadrali komadi, ki so se navdihovali v afro in tajskem funku, kamboški psihadeliji in anatolskem rocku. Album je doživel same hvalospeve po regiji in širše in Luka je sestavil band, ki se je med drugim predstavil tudi na Mentu. Kmalu zatem je izšel še Cosmic Disco z udarnim singlom Dāw Yĕn ter utrdil Nemanjo na vrhu najboljših in tudi novih trendovskih zasedb, ki jim pot utira slava Altin Gün. Šipetić na Cosmic Disco slavi življenje in se pri tem navdihuje v Tibetanski knjigi mrtvih, muzika pa nas spominja na zlate čase diska v širokem polju med Libanonom in Jugoslavijo, s tem da je Šipetiću uspel popoln preskok v prihodnost, ki se sliši danes. Vabljeni na kozmični vrtni disko drugogodbene Gala hale v živo!

Music policy: world/rock/eclectic/afghan folk/yugo disco/cumbia/anatolian rock/psychedelic/groove

Vstopnina:

Festivalska vstopnica: 46 €

Dnevna vstopnica, 8.7.: 15 €

*v primeru dežja se prireditev prestavi v Kino Šiška!