TAMIKREST (Mali)

TAMIKREST (Mali)

Gala Hala, Metelkova

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined property: stdClass::$drzava_en

Filename: views/dogodek.php

Line Number: 82

Backtrace:

File: /var/www/clients/client1/web1/web/application/views/dogodek.php
Line: 82
Function: _error_handler

File: /var/www/clients/client1/web1/web/application/controllers/Napovednik.php
Line: 121
Function: view

File: /var/www/clients/client1/web1/web/index.php
Line: 292
Function: require_once

, Ljubljana,
To tag yourself at events, you have to be logged in!


TAMIKREST (Mali)

omamna muzika iz žgoče Sahare

Če sodimo po imenih najbolj znanih tuareških bendov – Tinariwen, Terakaft, Tartit, Tamikrest –, lahko sklepamo, da ima to ljudstvo še posebej rado črko »t«. Prav vsi našteti so kajpak »top of the top«, zadnji med omenjenimi, Tamikrest, pa so takoj po starostah Tinariwen (ki delujejo že dobrih 40 let!) nemara najbolj znani, priznani in prepoznavni. K nam pridejo odigrat skladbe z zadnjega albuma Tamotait (2020), ki je, tako kot vsi prejšnji izdelki skupine, prejel same pohvale. Beseda »tamikrest« izhaja iz jezika tamašek, enega glavnih jezikov Tuaregov (sami si sicer pravijo Kel Tamashek), nomadov, ki živijo v širokem saharskem področju in jih najdemo vse od Alžirije prek Nigra do Malija. Beseda »tamikrest« pomeni več stvari: »križišče«, »zvezo«, »vozel«, »srečevališče«, »prihodnost«. Prav vsi se lepo prilegajo tako zgodovini benda kot tistemu, kar počnejo.

Člani Tamikrest prihajajo iz mesta Kidal v severnem Maliju, kjer so se zbrali leta 2006. Državljanska vojna jih je pahnila v izgnanstvo, v begunskih taboriščih pa so prišli še bolj v stik z ameriškim rockom in bluesom, ki so ga že tako dodajali tradicionalni glasbi svojega ljudstva. Ključno za preboj na mednarodno sceno je bilo srečanje s člani ameriško-avstralskega rockovskega tria Dirtmusic, ki se je zgodilo leta 2008 na slovitem malijskem Festivalu v puščavi. Iz skupnega muziciranja je nastalo dolgoletno sodelovanje tako z bendom kot s Chrisom Eckmanom iz Dirtmusic, ki jih je najprej spravil na založbo Glitterhouse in potem še na novoustanovljeno založbo Glitterbeat, ki je že vrsto let njihov domicil.

Zahodnjaško uho v muziki Tamikrest seveda najprej prepozna rockovske in bluesovske vzorce in ga zlahka označi za puščavski blues oz. rock, a zamaknjeno, molitvi ali zaklinjanju podobno petje, vzneseno vriskanje, hipnotično ploskanje z rokami in težko ujemljivi ritmi dajo vedeti, da ima njihova glasba daljšo zgodovino. Čeprav v svojih pesmih opozarjajo predvsem na izkoreninjenost tuareškega ljudstva, njihova glasba kljub temu izžareva radost in zanos. Vijugaste kitarske linije, ki se pletejo in razpletajo, kot da se sladka in poetična melodija ne bo nikoli nehala, ter omamni in vabljivi ritmi obetajo popotovanje v samo središče psihadelično zasukanega zvočnega vrtinca!

Za glasbo pred koncertom in še bolj po njem bo skrbel Mario Batelić (GlobaLuna, Radio Študent 89,3)

Music policy: psychedelic desert blues/sahara rock’n'roll/afro-groove

Vstopnina: 13 € z rezervacijo, 15 € na dan koncerta

Režim: PCT + maske