PUSSY RIOT (Rusija)

PUSSY RIOT (Rusija)

Gala hala - letni oder, Metelkova

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined property: stdClass::$drzava_en

Filename: views/dogodek.php

Line Number: 82

Backtrace:

File: /var/www/clients/client1/web1/web/application/views/dogodek.php
Line: 82
Function: _error_handler

File: /var/www/clients/client1/web1/web/application/controllers/Napovednik.php
Line: 121
Function: view

File: /var/www/clients/client1/web1/web/index.php
Line: 292
Function: require_once

, Ljubljana,




To tag yourself at events, you have to be logged in!


PUSSY RIOT (Rusija)

Ruske feministične gverilke bodo zavzele Ljubljano, tako ali drugače!

V času aktualnih vojnih razmer na vzhodu starega kontinenta se nam obeta invazija ruskih feminističnih bork za umetniško svobodo, ki so jo same plačale tudi z odvzemom prostosti.

Prihaja skupina Pussy Riot, ki je postala razvpita po nastopu v moskovski Katedrali Kristusa odrešenika februarja 2012. Dve članici skupine, Nadežda Tolokonikova in Marija Aljohina, sta bili takoj aretirani zaradi huliganizma. Zaradi prijave cerkvenih organov je bil koncert, ki je sicer dokumentiran in objavljen, prekinjen. Članice skupine so namreč hotele opozoriti na podporo pravoslavne cerkve Putinu v predvolilnem času. Marca so aretirali še tretjo članico, Jekaterino Samucevič. Sodni proces je bil, še posebej na Zahodu, deležen velike mednarodne pozornosti zaradi kontroverznosti primera in omejevanja umetniške svobode v Rusiji ter slednjič tudi zaradi nesorazmerno težke kazni članic skupine, obsojenih na po 2 leti zapora zaradi huliganizma, motiviranega z verskim sovraštvom. Prvi dve sta kazen odslužili skoraj v celoti, tretja pa se je s sodiščem pogodila za manjšo kazen.

Skupina je nastala 2011 kot kolektiv okoli 15 članic in članov, ki so se kalili v anarhistično-umetniški skupini Vojna. Na svojih nastopih zaradi zagotavljanja anonimnosti nosijo značilne raznobarvne podkape (balaklave).

Pozneje je skupina s Tolokonikovo in Aljohino poskusila nastopiti tudi v Sočiju v času zimskih olimpijskih iger leta 2014, a so jo fizično napadli kozaški varnostniki in preprečili nastop. Bile so aretirane pod očitno pretvezo kraje v hotelu.

Nastop Pussy Riot meji na gledališče; vsebuje namreč tudi monologe, podložene z dokumentarnimi posnetki. Čaka nas frenetični noise-punk, ki se opira tudi na Aljohino knjigo Riot Days o dogodkih pred njeno zaporno kaznijo. Skupaj s sodelavci jo je preoblikovala v svojevrstni performans. Projekcija bo za lažje razumevanje opremljena s podnapisi.

Pussy Riot še naprej neusmiljeno prevprašujejo poti in zablode sodobne Rusije, njenega nespornega dolgoletnega samodržca Vladimirja Putina in vpliv Ruske pravoslavne cerkve na sodobno Rusijo. Tudi v Ljubljani pričakujemo brezkompromisni in udarni nastop, s provokacijami in revoltom.

Music policy: noise-punk/punk rock

Vstopnina: 22 € earlybird, 25 € v predprodaji , 28 € na dan koncerta