BLK JKS (JAR)

BLK JKS (JAR)

Gala hala - letni oder, Metelkova

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined property: stdClass::$drzava_en

Filename: views/dogodek.php

Line Number: 82

Backtrace:

File: /var/www/clients/client1/web1/web/application/views/dogodek.php
Line: 82
Function: _error_handler

File: /var/www/clients/client1/web1/web/application/controllers/Napovednik.php
Line: 121
Function: view

File: /var/www/clients/client1/web1/web/index.php
Line: 292
Function: require_once

, Ljubljana,




To tag yourself at events, you have to be logged in!


BLK JKS (JAR)
Selektor Dinarid

Južnoafriška čezžanrska mešanica preteklosti in prihodnosti

Prvič v Sloveniji, prav na našem letnem vrtu, bomo gostili enkraten multižanrski južnoafriški postrockovski kolektiv BLK JKS (beri Black Jacks), ki ima za seboj primerjave z zasedbama The Mars Volta ali TV On The Radio, skupne nastope s Squarepusherjem in Femijem Kutijem, same pohvalne recenzije in spodbudne besede svetovno znanih glasbenikov (Dave Grohl je prvi album After Robots razglasil za album leta). O odmevnosti zasedbe zadosti pove podatek, da so jo leta 2010 izbrali za nastop v Sowetu na otvoritveni ceremoniji svetovnega nogometnega prvenstva, ki jo je videlo dve milijardi ljudi, pesem Zol! pa je postala himna prvenstva.

Bend, ki se je zbral leta 2000, v svojem nadkulturnem zvočnem kotlu meša številne zvrsti, od rocka, funka in punka prek elektronike (še posebej je slišen kwaito, južnoafriška različica housea) do duba, psihadelije, jazza, ambienta in še marsičesa. Še pred izidom prvenca je bend na svoji južnoafriški turneji opazil DJ Diplo in ga povabil v ZDA. Tako so se leta 2008 BLK JCKS znašli na ameriški turneji in na naslovnici revije Fader Magazine. Leto zatem so spet igrali po ZDA, med drugim na prestižnem festivalu South by Southwest, kjer so se družili z Loujem Reedom. Podpisali so za založbo Secretly Canadian in leta 2009 objavili prvenec After Robots, ki je pobral same lovorike. V reviji Rolling Stone so bend razglasili za »najboljši afriški novi bend« in v recenziji zapisali »Ko BLK JCKS zaigrajo po svoje, zvenijo kot noben drug bend.«

Po začetnem uspehu je prišlo do upočasnitve delovanja; eden ustanovnih članov je zapustil zasedbo in nekaj časa se je zdelo, da bend niti ne obstaja več. Vseeno so se vrstila pomembna sodelovanja. Leta 2014 so bili predvozači na južnoafriški turneji Foo Fighters, z našimi koncertnimi znanci The Brother Moves On pa so leta 2015 sodelovali pri projektu Blk Brother in počasi začeli delati na novem albumu. Lani objavljeni drugi album Abantu / Before Humans (Glitterbeat) navdušuje s podobno mešanico žanrov kot prvi album. Slišimo tako folkovsko pesem in puščavski blues kakor tudi gostovanja uglednih gostov, kakršna sta klaviaturist Money Mark (nekoč pri Beastie Boys) in malijski kitarist Vieux Farka Touré (sin legende Alija Farka Toureja). Skladbe se večinoma prelivajo druga v drugo, včasih pa se le nek vztrajajoči zvok iz ene pesmi pritihotapi v naslednjo, kar albumu dodatno prida na občutku strnjene celote, ki je ves čas trdna in obstojna kljub celi paleti žanrov, ki se v njej nemirno pretakajo in drug z drugim prežemajo.

Pred in po koncertu nas bo z ustrezno muziko razvajal Selektor Dinarid.

Vstopnina: 12 € z rezervacijo, 15 € na dan koncerta

Music policy: tribal post rock/rock/funk/punk/dub/jazz…

*V primeru slabega vremena bo prireditev potekala v dvorani z začetkom ob 22h

Fb dogodek >>