SONICA x DRUGA GODBA 2023: NIHILOXICA (UG/UK), ABADIR (EG/DE)

SONICA x DRUGA GODBA 2023: NIHILOXICA (UG/UK), ABADIR (EG/DE)

Gala Hala, Metelkova

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined property: stdClass::$drzava_en

Filename: views/dogodek.php

Line Number: 82

Backtrace:

File: /var/www/clients/client1/web1/web/application/views/dogodek.php
Line: 82
Function: _error_handler

File: /var/www/clients/client1/web1/web/application/controllers/Napovednik.php
Line: 121
Function: view

File: /var/www/clients/client1/web1/web/index.php
Line: 292
Function: require_once

, Ljubljana,




To tag yourself at events, you have to be logged in!


SONICA Druga godba 2023:
Nihiloxica (UG/UK)
ABADIR (EG/DE)
Katcha (SI)

Sodelovanje med festivaloma Druga godba in SONICA predstavlja logičen korak proti združevanju različnih, a po senzibilnosti sorodnih publik, ki jih navdihujejo aktualni avanturistični avtohtoni glasbeni izrazi iz vseh koncev sveta.

Zadnji SONICA večer bodo zaznamovali zvoki ene najbolj intrigantnih živih techno zasedb ta hip, ugandsko-britanskega tolkalsko-elektronskega kolektiva Nihiloxica, in eksperimentalnega egipčanskega producenta ABADIR-ja, ki je na lanskem albumu Mutate (Svbkvlt, 2022) predstavil enkratno vizijo progresivne magrebske elektronike.

Četudi gre v osnovi za dva precej različna afriška glasbena projekta, oba povezuje inovativen pristop k spajanju sodobnih klubskih tedenc in tradicij, kjer se techno, jungle in drugi elektronski izrazi prepletajo z vratolomnimi stoletnimi poliritmijami. S povezovanjem avtohtone glasbene dediščine in globalnih elektronskih tokov Nihiloxica in ABADIR ustvarjajo povsem unikatno plesno muziko, ki uteleša tisti prvinski futuristični naboj pionirskih 90. let.

Nihiloxica (UG/UK)
Tolkalski techno kolektiv Nihiloxica, varovanec založb Nyege Nyege Tapes in Crammed Discs, je spektakel, ki ga morate doživeti v živo. Zasedba silovitost starodavnega bugandskega bobnarskega izročila prilagaja potrebam sodobnih festivalskih in klubski presišč. Kot ena najbolj prepoznavnih zasedb velecenjene ugandske založbe Nyege Nyege, ki je nastala iz tolkalskega kolektiva in skupnostne iniciative Nilotika Cultural Ensemble, ta ugandsko-britanska naveza predstavlja vznemirljiv medkulturni ritmični dialog, ki navdušuje plesalke in plesalce po vsem svetu. Zvočno jedro tega projekta predstavljajo bugandski bobnarski seti štirih tolkalcev, katerih rokohitrsko bobnanje se prepleta z elektronskimi teksturami drugih dveh članov benda.

“Nihiloxica are the best band on Earth right now.” (The Quietus)

“Eerie, almost gothic, with digital synths fizzing and rumbling around hypnotic, polyrhythmic grooves.” (Pitchfork)

ABADIR (EG/DE)
ABADIR (Rami Abadir) je v Kairu rojeni glasbeni producent, oblikovalec zvoka, DJ in glasbeni kritik, ki trenutno živi v Berlinu. V svojem delu združuje eksperimentalno, klubsko in ambientalno glasbo in se ukvarja s temami, ki jih navdihujejo fikcija, spomin in kulturni artefakti. Na SONICI bo serviral svojo vizijo futuristične arabske klubske elektronike, ki jo je predstavil na odmevnem lanskem albumu Mutate (SVBVLT, 2022), ki je pristal na seznamu najboljših albumov leta portalov Resident Advisor in The Quietus. Na njem najdemo enkratno zmes hiperaktivnih jungle, footwork, Jersey club in reggaeton ritmov ter prvin egipčanskega urbanega ljudskega žanra maqsoum, ki ga zaznamujejo zvoki tolkala darbuka. Njegove izdaje so izšle tudi pod okriljem založb Genot Centre, Hush Hush, Yerevan Tapes in Kaer’Uiks.

“Mutate is full of ferocious club sounds that use syncopation to induce palpitations—like the sampled chants on the title track command, “It’s time to make the floor burn.” (Resident Advisor)

“The record presents an urgently danceable appeal that any remaining barriers in communication and understanding within club scenes must be torn down.” (The Quietus)

Koncert je koprodukcija Kulturnega društva MoTa in Zavoda Druga godba. Nastop Abadirja omogoča platforma Shape+, ki jo sofinancira Evropska unija.

Music policy: techno/bass/afro techno

Vstopnina: 15 € v predprodaji , 18 € na dan dogodka
Festivalska vstopnica: early bird (do 30.3.): 35 €

Časovnica:
20.00 vrata
21.00 Nihiloxica
22.00 Kӣr
23.00 ABADIR
1.00 Kӣr
2.00 Katcha

Fb dogodek >>