FESTIVAL GLASBENI PRIVIDI

FESTIVAL GLASBENI PRIVIDI

Gala Hala, Metelkova

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined property: stdClass::$drzava_en

Filename: views/dogodek.php

Line Number: 82

Backtrace:

File: /var/www/clients/client1/web1/web/application/views/dogodek.php
Line: 82
Function: _error_handler

File: /var/www/clients/client1/web1/web/application/controllers/Napovednik.php
Line: 121
Function: view

File: /var/www/clients/client1/web1/web/index.php
Line: 292
Function: require_once

, Ljubljana,




To tag yourself at events, you have to be logged in!


FESTIVAL GLASBENI PRIVIDI

NIKO NOVAK (SI)
SOMETIMES WITH OTHERS (DE)
J.P. SHILO (AU)
MICK HARVEY (AU)

Tako kot se Nick Cave rad vrača v Ljubljano, se s časa na čas pri nas oglasi tudi njegova nekdanja desna roka, Mick Harvey. Najprej je prihajal z The Bad Seeds, na Novem rocku v drugi polovici 1980 je nastopil s Crime & The City Solution. Po koncertu v Orto baru, kjer je leta 2007 nastopil z bobnarjem The Bad Seeds in Die HautThomasom Wydlerjem ter Jamesom Johnstonom iz Gallon Drunk na klaviaturah in po koncertu z odpadniško grupo Ministry of Wolves leta 2014 v Kinu Šiška, se po daljšem času spet vrača v belo Ljubljano. Na odru Gale hale bo nastopil v spremstvu mehiške pevke Amande Acevedo, rojaka J.P. Shila ter berlinske zasedbe Sometimes With Others.

Tako kot ni treba predstavljati Nicka Cavea, tudi Micka Harveya ne bi bilo treba. Ampak vseeno! Na glasbeni poti je pol stoletja, toliko časa mineva od ustanovitve The Boys Next Door v Melbournu, prvega benda, v katerem je bil s Caveom. Po pridružitvi Rowlanda S. Howarda in selitvi v London konec 1970 so se preimenovali v The Birthday Party. Ko so ti razpadli v Berlinu leta 1983, se je pridružil tako Caveovim slabim semenom kot Crime & The City Solution. V glasbeni karieri se je uveljavil kot multiinstrumentalist, ob sodelovanju z nekdanjo Caveovo muzo Anito Lane je podal levo roko PJ Harvey in ob sodelovanju pri produkciji nekaterih njenih odmevnih albumov je član njenega spremljevalnega benda. Še preden je sredi 1990 let stopil na samostojno glasbeno pot se je uveljavil tudi kot avtor filmske glasbe. Sredi dvatisočih je bil aktiven z The Wallbangers, do danes pa naštel deset albumov in serijo singlov.

Po pretresljivi, skoraj vizionarski uglasbitvi (anti)vojnih pesmi ob stoti obletnici konca prve svetovne vojne The Fall and Rise of Edgar Bourchier and The Horrors of War (2018) z angleškim piscem Christopherjem Richardom Barkerjem, sta na obzorju kar dva nova albuma, solo Five Ways to Say Goodbye in album v duetu z Amando Acevedo. Ob njej ga na tokratni karavani po Evropi spremlja še rojak J.P. Shilo, nekdanji član slowcore instrumentalne zasedbe Hungry Ghosts, ki se je s štiritračno aparaturo spustil v zvočno-eksperimentalne vode, leta 2019 pa objavil eksperimentalni rock album Invisible You, na katerem so se mu med drugim pridružili Mick Harvey, bobnar Sonic Youth Steve Shelley in še ena ikona podtalnega avstralskega rocka, Kim Salmon.

Pester koncertni oz. že kar festivalski program bo začarala še »electric chamber« berlinska zasedba Sometimes With Others, ki jo tvorijo kitarist in pevec Mika Bajinski, čelistka Marie–Claire Schlameus, basist Yoyo Röhm iz Harveyevega banda in nemškega tandema Martin DeanKristof Hahn iz Swans in Pere Ubu na lap steel kitari. Med drugim bodo predstavili zadnji sound noir album Nous. Za uvod v ta fantazmagoričen večer, ko si bosta Ljubljana in Berlin spet tako blizu, bo poskrbel osamljeni jezdec Niko Novak, ki ga tako kot Micka Harveya ni treba predstavljati. Ali pač.

Music policy: country/blues/dark/alter rock/dusty noir drama/swamp rock

Vstopnina: 20 €, predprodaja mojekarte.si + vsa prodajna mesta

Fb dogodek >>