ŠIROM, KUUNATIC & AZU INU ELI

ŠIROM, KUUNATIC & AZU INU ELI

Gala hala - letni oder, Metelkova

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined property: stdClass::$drzava_en

Filename: views/dogodek.php

Line Number: 82

Backtrace:

File: /var/www/clients/client1/web1/web/application/views/dogodek.php
Line: 82
Function: _error_handler

File: /var/www/clients/client1/web1/web/application/controllers/Napovednik.php
Line: 121
Function: view

File: /var/www/clients/client1/web1/web/index.php
Line: 292
Function: require_once

, Ljubljana,




To tag yourself at events, you have to be logged in!



AZU INU ELI (Peru)
KUUNATIC (Japonska)
ŠIROM (Slovenija)

Pisani sveženj transžanrskih globalnih zvokov: od intimne akustike prek naelektrene psihadelije do namišljenega folka

Na pravcatem mini festivalu bomo imeli priložnost slišati, kako se zvoki tradicionalnih muzik z različnih koncev sveta prelamljajo skozi optiko modernih produkcijskih in interpretacijskih praks. Večer bo s krajšim solističnim nastopom začel perujski glasbenik z umetniškim imenom Azu Inu Eli, etnomuzikolog, ki že petnajst let preučuje godbe iz Azije, Afrike in Latinske Amerike. Letos je objavil minialbum Myriads s petimi skladbami, ki drzno premikajo znane meje in pregrade med tradicijami. Vešči glasbenik z akustično kitaro poslušalce pelje na razburljivo popotovanje, na katerem se z lahkoto premika med še tako oddaljenimi tradicijami – od Balija in Okinave prek Tuve in Bolivije do maroških in afrokubanskih ritmov – in jih brezšivno povezuje v en sam sugestiven in večplasten ter izrazito samosvoj zvočni izraz. Nezanemarljivo – Širom in KUUNATIC sta njegovi najljubši zasedbi!

Japonski ženski trio KUUNATIC se bo kot naslednji predstavil s svojo različico psihadeličnega rocka, ki se napaja ne le v postrocku, dubu in eksperimentu, pač pa tudi v japonski tradicionalni godbi. Slednje se odseva v rabi ljudskih glasbil in poudarjeni ritmiki v slogu bobnov taiko iz budističnih ritualov. Trio se je zbral leta 2016 v Tokiu in že na začetnih posnetkih začrtal ogrodje svojega delovanja: prvi EP Kuurandia (2017) so glasbenice poimenovale po namišljenem planetu, na katerem naj bi živele. Ta minialbum je bil prolog k dolgometražcu Gate of Klüna (Glitterbeat, 2021), konceptualnem albumu o tem, kako je planet zaživel in se razvijal. Neznane in neraziskane pokrajine planeta je bend zvočno (p)opisal v sugestivnih, aranžmajsko dodelanih komadih, ki brstijo od neštetih žanrskih in zvočnih referenc. Te skladno dihajo druga ob drugi, od osupljivih tribalno-ritualnih ritmov prek progresivnega in psihadeličnega rocka do hipnotičnih ambientalnih pokrajin. »Igramo plemensko glasbo z zgodbami. Vse pesmi imajo zgodbe. So sanjave, ritualne, primitivne in včasih grozljive.«

Večer bo sklenil slovenski trio Širom, ki že zdavnaj ni več le slovenski. Pa ne zato, ker naj ne bi igral slovenske glasbe (čeprav so nekateri tuji novinarji v svojih recenzijah pisali, da igrajo slovensko tradicionalno godbo!), marveč zato, ker zanj vedo že povsod po širnem svetu, kjer cenijo inventivne in avtentične zvoke. Glasbenika in glasbenica, znani iz različnih alter, etno, rock in impro zasedb, so se v danes znani bend združili leta 2015 in praktično od začetka osvojili ušesa publike in kritike. S širokim naborom inštrumentov, ki izhajajo iz različnih svetovnih tradicij, od evropskih prek afriških do orientalskih, ter ščepcem doma narejenih glasbil in zvočil, vešče pletejo »namišljeni folk«, kot mu sami pravijo. Godbo, torej, ki nima domicila v točno določeni deželi ali kulturi, a ravno zato deluje še bolj skrivnostno, pravljično in magično. S svojimi skrbno aranžiranimi skladbami, ki poslušalca zlahka prestavijo v vzporedni svet, kjer se čas upočasni, izkušnje pa množijo, so se predstavili na nekaterih najvidnejših festivalih, kot so WOMEX, Roskilde ali Eurosonic. Na nedavni obsežni turneji so prvič gostovali v Veliki Britaniji, kjer so mdr. nastopili v prestižnem londonskem klubu Cafe OTO.

Music policy: tribal-psych/postrock/imaginary folk/experimental

Vstopnina: 17 € v predprodaji (mojekarte.si + vsa njihova prodajna mesta), 20 € na dan koncerta

*V primeru slabega vremena bo koncert potekal v dvorani