intervju za ogrevanje: DEEJAY TIME Back in Time + ELECTRO TEAM live!

intervju za ogrevanje: DEEJAY TIME Back in Time + ELECTRO TEAM live!



23.05.2013


5V: Electro Team - ET

Pred doslej največjo zabavo DeeJay Time Back in Time, ki se bo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani odvijala v petek 24. maja, smo v zagreb poklicali Boytronica, šefa skupine Electro Team alias ET, ki bo kot posebna gostja nastopila z vsemi svojimi velikimi plesnimi hiti, vključno z legendarnim "Tek je 12 sati".

 

Kako se spominjate snemanja hita Tek je 12 sati, ki je poleti 1993 sprožil eksplozijo dance glasbe v celi regiji?

Vse skupaj se je začelo že nekaj mesecev prej, ko sem za Sandija Cenova remiksal skladbo "Ljubav za sve". Takrat sem vedel, kam se moramo usmeriti, saj smo prej ustvarjali hip hop, r&b in plesno glasbo z angleškimi besedili, po neuspehu prvega albuma pa je skupina skoraj razpadla. Pozimi leta 1993 sem si v Londonu ogledal nastope nekaterih takrat najbolj vročih dance skupin in dobil navdih za novi zvok ET-ja. Prvi plod te vizije je bil "Tek je 12 sati", ki smo ga posneli, ko sem pri sponzorjih napraskal denar za snemanje. In ta skladba je potem res spremenila podobo glasbene scene v celi bivši Jugoslaviji.

 

Tudi v Sloveniji vam je sledil kup podobnih skupin. Se spomnite kakšnega slovenskega benda ali hita iz tistih časov?

Če sem iskren, se ne spomnim niti enega izvajalca izven Hrvaške, ki je tedaj ustvarjal podobno glasbo kot ET. Zagotovo so obstajali, a nam se je takrat toliko dogajalo, da to enostavno ni prišlo do nas. So pa danes razmere povsem drugačne in v Sloveniji je cel kup odličnih ustvarjalcev vrhunske elektronske plesne glasbe različnih žanrov.

 

Zanimivo, kako se je elektronska glasba v Sloveniji v dveh desetletjih razcvetela, na Hrvaškem pa je nikoli niso zares sprejeli, čeprav sta vam sledili še dve veliki plesni skupini, Colonia in Karma.

Pri nas je za večino ljudi v medijih dance še vedno le hipen trend, kar je smešno. Kot da nikoli niso bili v diskoteki ali prižgali MTV-ja. Najhujši so samooklicani kritiki, ki se nikoli niso odlepili od Woodstocka. Najbolj žalostno pa je, da naši glasbeniki Coloniji nikoli niso priznali, da je zelo uspešna skupina, čeprav se lahko pohvalijo z več uspehi kot tričetrt scene skupaj. To je tipična hrvaška zavist. Podobno je s Karmo, ki je osvojila Češko, a se to večini doma zdelo nepomembno.

 

Kateri so bili vaši največji uspehi po Vanninem odhodu?

Kot so včasih ljudje noreli na "Tek je 12 sati", danes mladina nori na "Prazan stan" in druge hite, ki sva jih v zadnjih letih posnela s Katarino. V tem pogledu se ni kaj dosti spremenilo. Vsaka pevka je dala skupini svoj pečat in vsak od devetih album je navrgel vsaj nekaj hitov. ET je obstajal pred Vanno in po njej in vsaka pevka, ki je zapustila to skupino, je s tem tvegala kariero, saj je zvok ET-ja zelo prepoznaven in zaznamuje vsakogar, ki deluje v kolektivu. Vanna je zaznamovala neko obdobje. Tako kot je svoj pečat pustila Lana in zdaj Katarina, ki je pevka z najdaljšim stažem v Electro Teamu. Kot večina skupin smo se morali zvočno prilagoditi temu, da mladi na Hrvaškem najrajeje poslušajo turbofolk, a še vedno raje naredim tak kompromis in ustvarjam nekaj svežega, kot da bi dvajset let kolobaril isti zvok 90. let.

 

Kaj pripravljate za petkove nastop na zabavi DeeJay Time Back in Time na Gospodarskem razstavišču?

Originalen nastop, saj se nam je v 26. letih dela nabralo ogromno dobrih pesmi in lahko izvedemo koncert poln hitov sestavljen izključno na avtorskem repertoraju. Zabavali se boste lahko tako ob starejših uspešnicah Electro Teama pa tudi skladbah, s katerimi smo osvajali radijski eter in lestvice v zadnjih letih. Prepričani smo, da se bodo obiskovalci dobro zabavali, plesali in odpeli z nami večino, če ne kar vse pesmi.