SZIGET FESTIVAL: Nick Cave in Franz Ferdinand potrjeni nastopajoči na Sziget-u

SZIGET FESTIVAL: Nick Cave in Franz Ferdinand potrjeni nastopajoči na Sziget-u



24.05.2013


Naravnost na glavni oder prihajata legendarni Nick Cave s spremljevalnim bendom The Bad Seeds ter najbolj znana skupina alternativnega rocka preteklega desetletja, Franz Ferdinand.

 

Pesnik, pisatelj, provokator, rock zvezda. Nick Cave je vse našteto, čeprav ne nujno v tem vrstnem redu. Karkoli naredi, je pomembno. Ustvarja plošče, ki zaznamujejo glasbena obdobja, sestavlja skupine in jih ločuje, česarkoli se dotakne, se ne spremeni le v zlato, pač pa v brezčasen spomenik. Vedno je harmoničen, tudi kadar skrene z začrtane poti: s skupino The Bad Seeds ustvarja kaotičnost, v kateri je vse točno tako, kot mora biti. Ko Nick Cave and the Bad Seeds zavzamejo oder, se svet ustavi. Tako bo tudi na letošnjem Sziget-u, ko bodo predstavili zadnji in dolgo pričakovani studijski album Push The Sky Away, ki so ga letošnjega februarja izdali po petletnem premoru. Prav ta moderen, energičen in za njih značilen album, ki je navdušil tako kritike kot oboževalce, jim je zagotovil mesto v samem vrhu letošnje festivalske sezone.

Divji, neustavljiv indie rock’n’roll, nore in umazane pop himne, ki na vsakem koncertu povzročijo pravo norijo. To so Franz Ferdinand, skupina iz Glasgowa, ki je v preteklem desetletju postala ena najbolj znanih britanski bendov ter požela neštete nagrade. Prav od prvega albuma naprej so znani po svojem neustavljivo privlačnem, dinamičnem in edinstvenem rocku, ki svojih kritikov ter oboževalcev nikdar ne razočara. Kmalu bodo izdali nov, četrti album z naslovom Right Thoughts, Right Words, Right Action – prihajajoči album bodo na Sziget-u dopolnili s svojimi starimi uspešnicami ter zagotovili nepozaben žur!

Novi na Sziget-u so !!! (izgovorimo: Chk, chk, chk). Prav vsak pop slovar se začne z imenom te kalifornijske skupine. V Sacramentu živeča skupina, ki je nastala v poznih 90-ih je poznana po svojem inteligentnem dance punku, ki vas bo spravil na noge. Njihova glasba obuja zlato dobo novega vala, je glasna, neobrušena ter vsebuje elemente funka. Na glavnem odru letošnjega Sziget-a bodo predstavili svoj peti album z naslovom THR!!!ER.

Prav na party oder A38 prihajajo ultramoderni, rjoveči ter samosvoji elektro ustvarjalci Nik Roos, Martijn Sonderen ter Thijs de Vlieger, bolj poznani po svojem umetniškem imenu Noisia. Njihovo glasbo lahko slišimo v neštetih računalniških igricah, hollywoodskih produkcijah, ter seveda na največjih festivalih po svetu. Sodelujejo z največjimi imeni elektronske glasbe kot so Skrillex, Pendulum in Prodigy. So trikratni zmagovalci Beatport Music Awards za najboljši Drum’n’Bass Act. Vseeno pa njihove glasbe ne moremo enostavno popredalčkati v DnB, saj je odprta tudi za breakbeat, house, dubstep ter neurofunk.

Jason Diakité, a.k.a. Timbuktu, je eden največjih švedskih hip-hop ter reggae ustvarjalcev. V svojem lastnem stilu piše živahne, eklektične hip-hop skladbe. V svoji 15-letni karieri je izdal 8 albumov ter osvojil 7 švedskih Grammy-jev. Zadnjih deset let potuje po svetu s svojo spremljevalno skupino Damn!, ki bo z njim tudi na Sziget festivalu!