ŠE 2 DNI DO PIŠE SE LETO FESTIVALA

ŠE 2 DNI DO PIŠE SE LETO FESTIVALA



12.06.2013


 

Zdaj že kultna štajerska rock čaga Piše se leto bo v petek, 14. junija, doživela že svojo 21. ponovitev. Koncert, ki je v vseh teh letih postal obvezna destinacija študentov in dijakov ob koncu šolskega leta ter privabil več kot 120.000 obiskovalcev v dvajsetih letih, dokazuje, da gre za prireditev, ki ji v slovenskem merilu le s težavo najdemo ekvivalent. Pogled v zgodovino razkrije, da so se skozi leta na njegovem odru zvrstili praktično vsi pomembnejši rock izvajalci iz Slovenije in območja nekdanje Jugoslavije.
Letošnji festival ima še posebno težo, saj bo potekal v spomin na njegovega očeta, nedavno preminulega Smiljana Krežeta. Smiljan Kreže, producent in organizator, je v svojih 20. letih delovanja na glasbeni sceni postavil temelje koncertnemu dogajanju v mestu.  Ne le, da je v mesto pripeljal najboljše glasbenike nekdanje Jugoslavije, pač pa je prav s predstavitvijo na dogodku številnim mladim bendom pomagal do uveljavitve na glasbeni sceni.

Letošnji Piše se leto bo potekal v organizaciji njegovega sina Luke, ki pravi: “V očetovo čast bo letošnji dogodek ponudil najboljše, kar scena na Balkanu trenutno ponuja. Nedvomno bo nabit s čustvi, vsekakor pa bo v prvi vrsti rock zabava v pravem pomenu besede, točno takšen, kot bi si ga oče želel.”

Med nastopajočimi je potrebno izpostaviti trenutno najbolj vročo skupino daleč naokoli – DUBIOZA KOLEKTIV, ki bodo na Piše se leto sploh prvič na območju nekdanje države v živo predstavili novi album Absurdistan. Novo izdajo so kot običajno ponudili brezplačno na uradni spletni strani in v prvih nekaj tednih zabeležili že več kot 100.000 prenesenih albumov. Na njihov nalezljiv spoj politično in socialno angažiranega balkan melosa, crossover rocka, hard cora in hip hopa bodo množice norele na festivalih kot so Rock For People (Češka), Pohoda (Slovaška), Roskilde (Danska), Nyon (Švica), Sziget (Madžarska), Winterthur (Švica) in drugih, za začetek uspešnega poletja pa nam bodo, s prvim uradnim nastopom na območju Balkana po izidu novega albuma, postregli ravno v Mariboru.

Kultni status na Piše se leto si je skozi leta prav gotovo prislužila SIDDHARTA, skupina, ki je Piše se letu zvesta že vse od samega začetka. Siddharta po več kot desetih letih glasbenega ustvarjanja uživa ugled najuspešnejše in najbolj priljubljene glasbene skupine v Sloveniji. Znano je, da so leta 2003 napolnili in razprodali stadion za Bežigradom, kjer so 30.000-glavi množici obljubili »se vidimo na novem stadionu«,  kar se je potem tudi zgodilo. V juniju čaka skupino poseben koncert s simfoniki v ljubljanskem Cankarjevem domu, ogrevanje za katerega bo prav koncert v Mariboru.

Prav poseben del prireditve pa bo vsekakor nastop skupine PREPOROD s t.i. “Smiljanovo bando”. Preporod, katerega pevec je bil prav Smiljan, bo nekoliko starejšim glasbenim navdušencem ostal v spominu kot eden vodilnih bendov jugoslovanskega novega vala, medtem ko se pod imenom “Smiljanova banda” skrivajo vsem znana imena: ZORAN PREDIN, MAGNIFICO, VLADO KRESLIN in PERO LOVŠIN. Skupaj se bodo spomnili Smiljana in s svojimi uspešnicami ter nekaj Smiljanovimi komadi brez dvoma pričarali magični večer.

Prireditev bodo ob 19.uri otvorili vedno bolj uveljavljeni rokerji TIDE, ki so bili letos ob izdaji albuma “No.4” med drugim tudi predskupina Slashu v Hali Tivoli. Festival bodo zaključili v metalskih krogih vedno bolj priznani mladi mariborski upi I VS. I, ki jih tisti ne-metalci zagotovo poznajo po karizmatičnem “X-factor” frontmenu Timu Koresu – Koriju. Tokrat bo s svojimi metalskimi kolegi v prenovljeni zasedbi nažigal pesmi s prvenca, ki še vedno čaka na izdajo.

Obeta se torej edinstvena glasbena poslastica brez primere, ki je prav gotovo ne smete zamuditi. Razloga za neudeležbo torej praktično več ni, 14. junija 2013 se vidimo v Ledni Dvorani Tabor na PIŠE SE LETO 2013.

VSTOPNICE:
http://www.eventim.si/si/vstopnice/pise-se-leto-2013-maribor-ledna-dvorana-318294/event.html
Redna cena vstopnice
 12 EUR

Vstopnica za študente in dijake (poslovalnice Študentski servis Maribor, info točka ŠOUM)
9 EUR