Prihaja IV Bienale neodvisnih

Prihaja IV Bienale neodvisnih



15.10.2013


V oktobru se v Kino Šiška in Ljubljano vrača
IV edicija Bienala slovenske neodvisne ilustracije (BSNI)

Neodvisna platforma (vzpostavljena leta 2007) je vzniknila iz potrebe po redefiniciji pojma ilustracije, saj so jo sodobne ustvarjalne prakse že davno presegle, neodzivnost stroke pa je celo generacijo mladih ustvarjalcev potisnila na rob umetniških praks. V šestih letih delovanja smo bili priča razmahu ilustrativnega ustvarjanja in priznanju,  da obstaja v eksperimentalnih praksah ilustracije vir nenadomestljive hudomušne svobode intermedijskega izražanja.

Bienale iz edicije v edicijo predstavlja svežo mešanico avtorjev specifičnih estetskih in vsebinskih nabojev in  ostaja predvsem poklon avtorjem, ki jih kljub težkim pogojem dela na področju kulture in vizualnih praks žene naprejnavdušenje, radovednost, domišljija, svežina , avtorska svoboda in neodvisnost kot bistven pogoj njihove ustvarjalnosti in življenjskega stila.

Bienale slovenske neodvisne ilustracije  bo tudi tokrat gostil več kot 24 umetnikov in umetniških kolektivov, ki ustvarjajo na mejah različnih praks. Poleg pregledne razstave, ki bo vključevala dela vseh sodelujočih avtorjev, bo na različnih lokacijah po Ljubljani na ogled še 5 samostojnih avtorskih projektov. Kino Šiška pa bo gostil tudi 5 spremljevalnih dogodkov, katerih fokus je letos na povezovanju Bienala Neodvisnih s Finsko univerzo Aalto iz Hlesinkov med katerimi velja posebej izpostaviti delvanico Emotional Window, namenjeno ustvarjalcem, ki delujemo na preseku web in virtualnih tehnolgij, oblikovanja in intermedijskih umetnosti in zaključek Bienala 21. Novembra z audio vizualnim performansom Finskega glasbenika Vladislava Delaya v tandemu s poemproducer AGF. 


Jagodni izbor letošnjih avtorjev (ki ga je generiral postavil jagodni izbor avtorjev zadnje edicije) sestavljajo:  Ana Baraga, Anka Kočevar, Aphra Tesla, Biba Košmerl, Branko Humar, Davor Gromilović, Dolores Kolores (Poni Mafia), Dunja Janković, Dušan Moldovan, Eva Lucija Kozak, Gregor Balog, Kaja Kisilak, Kitsch Nitsch (David Kladnik in Jaka Neon), Kolektiv Turbo Comix (Johanna Marcadé in Bruno Tolić), Leon Zuodar, Matej Jarc, Matija Medved, Miroslav Erjavec, Nejc87, Neža Jurman, Ranko Andjelić , Renata Šifrar, Tanja Semion, Zoran Pungerčar.

Vabimo vas, da se jim pridružite in se skupaj z nami čudite, kaj vse sodobna ilustracija je in kaj vse bi lahko bila!