Kaj imajo skupnega Avstrijci, milnati mehurčki, tuna na drevesu in roller disco?

Kaj imajo skupnega Avstrijci, milnati mehurčki, tuna na drevesu in roller disco?



03.06.2014


Nas - manjšino Slovencev med avstrijsko množico plesočih teles - na nepozabnem Light House Festival dogodku (v nadaljevanju LHF), v hrvaškem apatrmajskem naselju Lanterna (23. - 25. maj. 2014)

Letošnji konec maja smo festival obiskali PRVIČ (http://www.lighthousefestival.tv/), saj je dober glas o vsakoletnem elektronskem prvencu, končno dosegel tudi nas. Super Day&Night vikend zabava, s številnimi artisti in prizorišči, tja od obale do borovih gozdičkov - nas je razočarala le v eni podrobnosti: Za festival smo izvedeli šele letos!!! V okviru glasbenega izbora diska, house-a, techna in ostalih hibridnih variant, se je zvrstilo nešteto DJ-ev in umetnikov vizualne komunikacije iz celega sveta. Vsem artistom, zaradi non-stop dogajanja, nismo uspeli prisluhniti, vseeno pa verjamemo, da so bili vsaj tako zanimivi kot tisti, ki smo jim prisluhnili mi.

SREČNO, NESREČNO LETO 2013

Po predhodnem brskanju na You Tube smo - smo med arhivskimi posnetki lanskega leta odkrili - da 2013 ni bilo najbolj srečno leto za LHF: organizatorjem festivala je zagodlo slabo vreme. Vseeno pa je nadležno vetrenje in mokrenje, izpodrinilo neverjetno dobro razpoloženje - v anorake - zavitih gostov. Dobro klima = dobra volja dobra "muzika".

 

MAJHNA PRESENEČENJA = VELIKI SPOMINI

Letos smo ob prihodu - kot preventivni ukrep proti slabemu vremenu - s strani enega od glavnih pokroviteljev festivala, prejeli ličen anorak ... Produkt znanega proizvajalca oblačil&modnih dodatkov, bomo z veseljem uporabili ob drugi priložnosti, saj le-tega tokrat nismo potrebovali. Vseeno pa je našo pozornost pritegnilo dejstvo, da je organizator resnično pomislil na drobne malenkosti, ki naredijo DOTIČNO zabavo edinstveno.

Bili smo navdušeni nad starim dobrim ´ringel špilom´, ki zibal svoje jeklene boke pred spustom na glavno prizorišče dnevnega odra. Prav tako nismo nikjer pretirano hlastali za pivom, saj je bila vrsta ob točilnem pultu čudežno kratka.

 

Vreme - gospodar t. i. open-air festivalov - je letos sklenilo premirje

Petkov, sobotni in nedeljski DAN festivala smo preživeli obsijani s sončnimi žarki. Na dnevnem glavnem prizorišču, neposredno ob morju, so zvrstili številni umetniki elektronske glasbe. Najbolj nas je navdušila UPORABA pravih glasbil - kot je denimo električna kitara - v kombinaciji z mešalko. Vsekakor pa se je ob slehernem vzdihljaju odrskih zvočnikov čutilo, da ima Light House Festival zdravo jedro nekomercialne underground elektronske glasbe. To pa je danes za dogodke takšnega formata prava redkost, za ljubitelje elektronske glasbe pa največja dragocenost.

SLOVENCI ŽURALI PO ZNIŽANIH CENAH

Ste že slišali, da so na hrvaškem Slovenci deležni posebnih ugodnosti? Na pomembnost neposredne bližine Slovenije glede na lokacijo festivala, avstrijski organizatorji niso pozabili. V okviru inovativne tržne strategije so Slovencem ponudili BISTVENO cenejše vstopnice.

ZAKAJ POUDAREK AVSTRIJCI?

Predvsem zato, ker nas je njihov pristop k organizaciji pozitivno presenetil. Znebili smo se stereotipov o Lanterni, kjer že nekaj let zaporedoma maja meseca gostuje tudi vseslovenski Spring Break, ki pa je precej skomercializiran, s programom za maso.

Kaj imata skupnega dunajski Prater in savna? Pratersauno - organizatorja LHF

Organizator dogodka Light House Festival, z domiselnim sloganom - Electronic Music on Vacation - je dunajska zasedba organizatorjev t. i. PRATERSAUNA (http://www.pratersauna.tv/site/), ki tudi na Dunaju izraža svoj ustvarjalni potencial, ko gre za organizacijo elektronskih festivalov.

Organizator je našel svoj prostor v ohranjenem mestnem kopališču iz leta 1965, ki slovi po ohranjeni in zopet "in" arhitekturi, neposredno v zeleni okolici dunajskega Praterja. Na celotno sceno bi bil verjetno ponosen celo slovenski arhitekt Jože Plečnik. Minimalistični šarm 60-ih let se kombinira z začasno umetnostjo in dizajnom, saj je Pratersauna t. i. dom Socialnega življenja in umetnosti in se promovira kot mikrokozmos ustvarjalih skupnosti.

Predstavljajo se s sloganom:

Club, Pool, Klub, Wursti´s,P.S. ArtSpace (klub, bazen, klobase in prostor za umetnost ), kar smo načeloma prevedli v " Združenje dunajskega socialnega življenja in umetnosti", s poudarkom na elektronski glasbi. Klobas za zdaj še nismo znali umestiti v kontekst, vendar se sliši zanimivo.

 

 

 

ELEKRONSKA GLASBA NA POČITNICAH - NASVIDENJE DO NASLEDNJEGA LETA

Tokratni spomin na konec maja je zaznamovala hudičevo dobra "underground" elektronska glasba, ki je pretekli petek in vse do ponedeljka, noč in dan odmevala v apartmajskem naselju Lanterna.

Skratka: za noro "muziko", morje, plažo, jurčke s pijačo in "ringel špil" so bili tokrat krivi avstrijski organizatorji. Jaz bi se jim v tem primeru primerno zahvalila in jih okrivila le slabega oglaševanja, saj bi bila že davno prišla, če bi bila o tem obveščena.

Končno sem enkrat po dolgem času (in tako blizu mojega doma - 160 km :)) ugotovila, da elektronska glasba ni izgubila niti na kakovosti niti na prvotni nekoliko woodstokovski ideji, kjer smo vsi enaki in enakopravni. Mogoče malce udarniško, ampak resnično: kot bi ugriznila v magdalenico in se spomnila, zakaj so bile elektronske zabave davno nazaj tako mikavne.

 

Milnati mehurčki, roller discco in tuna na drevesu

Milnati mehurčki = nekaj milnatega, kar smo prinesli s seboj, da bo dogodek bolj doživet

Roller Disco = simpatični del nočnega dogajanja festivala, kjer smo prisluhnili norim ritmom diska - in če se ne motim - so se dejansko nekateri osebki po plesišču vozili z rolerji

Tuna na drevesu = to pa naj ostane interna skrivnost slovenske ekipe