LAIBACH: Iz Severne Amerike v Severno Korejo

LAIBACH: Iz Severne Amerike v Severno Korejo



12.06.2015


TURNEJA OB DNEVU OSVOBODITVE

 

"Človek je gospodar vsega in odloča o vsem."

Kim Jong Il

 

V milijonu smo vsi eno.”

Laibach

 

Skupina Laibach, ki se je pred nekaj dnevi, po enomesečni turneji po Kanadi in ZDA, vrnila v domovino, ima ob svoji 35-letnici veliko razloga za slavje. Dobila je namreč uradno povabilo za gostovanje v Severni Koreji, oziroma v njeni prestolnici Pyongyang.

Avgusta  2015 se bodo Laibachovi ‘inženirji človeških duš’  odpravili na desetdnevno turnejo v skrivnostno in zaprto Severnokorejsko državo, znano po svojih vojaških paradah, množični gimnastiki in Velikih Vodjih, kot  tudi po vztrajni in kljubovalni odpornosti na dekadentno zahodno popularno kulturo. Skupina bo nastopila na dveh koncertih v Pyongyangu.

Laibachova ‘Turneja ob Dnevu Svobode’ sovpada s proslavljanjem 70. obletnice osvoboditve Korejskega polotoka izpod japonske kolonizacije in poznejše delitve v dve sovražni državi, ki sta med seboj v stalnem konfliktu. Odprava in koncerti bodo tudi predmet dokumentarnega filma, ki naj bi doživel premiero leta 2016.

Laibach je medtem v Severni Ameriki izpeljal svojo - že šesto - turnejo, tokrat 16-ih koncertov. Med drugim je skupina nastopila tudi v New Yorku (Gramercy Theatre), Torontu (Danforth Music Hall),  Chicagu (The Abbey),  San Franciscu (The Filmore West) in Los Angelesu (Roxy Theatre). Koncerti so bili zelo dobro obiskani in reakcije so bile odlične. Z internetno kampanijo v podporo turneji na Indiegogu je Laibach v dobrem mesecu nabral blizu 50.000 USD, skupni stroški turneje pa so nanesli približno 170.000 USD. 

Laibach bo 4. julija tradicionalno obeležil svojo 35. obletnico v svojem rojstnem mestu Trbovlje, s posebnim koncertnim programom v Delavskem domu. Skupina bo predvidoma izpeljala dva koncerta, ki bosta predstavila tudi del programa, ki ga bo Laibach odigral v Severni Koreji. Koncertoma bo sledil partijski plenum s pogostitvijo in družabnim programom na bližnjem Kumu.

11. julija bo Laibach koncentiral na strehi Muzeja sodobne umetnosti v Zagrebu, Moderna galerija v Ljubljani pa pravkar predstavlja pregledno razstavo o Neue Slowenische Kunst v obdobju med 1980 -1992, katere osrednji deležnik je bila tudi skupina Laibach. Razstava bo odprta do 16. avgusta. Originalna postava Laibacha iz 80-ih let bo 20. junija ob 22:00 pred Moderno galerijo izvedla zvočni performans, z naslovom ‘Glasbeni nokturno’, člani skupine pa bodo imeli javno vodstvo po razstavi 3. julija ob 12:00.

 http://www.laibach.org/

https://www.facebook.com/Laibach

http://mute.com/laibach/announce-the-liberation-day-tour-performing-in-pyongyang-north-korea

 

http://www.theguardian.com/music/2015/jun/11/laibach-announce-shows-in-north-korea-pyongyang

http://www.nknews.org/2015/06/rock-band-in-n-korea-no-scorpions-wind-of-change-but-interesting-nonethless/

http://www.nknews.org/2015/06/communist-era-rock-band-to-perform-in-pyongyang-on-victory-day-anniversary/

http://thequietus.com/articles/18089-laibach-north-korea