4. Overjam Festival se je poslovil v slogu; nadaljevanje festivala še negotovo

4. Overjam Festival se je poslovil v slogu; nadaljevanje festivala še negotovo



18.08.2015


Četrta in najuspešnejša edicija Overjam Reggae Festival v Tolminu se je končala. V idiličnem okolju Soče in Tolminke se je od 12.08.- 15.08. 2015 zbralo skupno preko 10.000 ljubiteljev reggae zvokov, ki so vidno uživali v nastopih ne le velikih imen reggeaja kot so GENTLEMAN , MELLOW MOOD, CAPLETON, JAHCOUSTIX & THE EVOLUTION, RAPHAEL & EAZY SKANKERS, MAX ROMEO, GENERAL LEVY in CHAM, ampak tudi manj odmevnih zasedb in DJ-jev. »Festival raste in postaja, kar smo si uvodoma želeli. Letošnji Overjam je bil pravzaprav festival presežkov,« je ob koncu festivala povedal menedžer in soorganizator festivala Andrej Težak – Tešky. Zaradi presežkov, ki so jih občutili tudi obiskovalci, so slednji tudi neučakani glede datuma prihodnjega Overjam reggae festivala. »Vendar na vprašanje obiskovalcev o 5. nadaljevanju uspešne zgodbe še ne moremo govoriti,« je dejal Tešky. »Do sedaj žal še nismo uskladili datumov s preostalimi festivali, ki se odvijajo v Tolminu - Metaldays in Punk Rock Holiday. Želimo si, da bomo lahko najkasneje do septembra sporočili, kdaj se bo leta 2016 odvijal Overjam reggae festival, ni pa to odvisno samo od nas in glede na dobro dosedanje sodelovanje, pričakujemo tudi ustrezno razumevanje s strani obeh prej omenjenih večjih festivalov,« je še dejal.

Navkljub neljubim zapletom glede datuma pa organizatorji festivala ne počivajo. Poleg snovanja načrtov za prihodnje leto, je treba urediti še vtise z letošnjega festivala, ki sta ga v soboto, 15.08. na glavnem odru sklenila izvajalca, ki ju ni potrebno posebej predstavljati: General Levy in Cham, nova zvezda jamajškega dancehall reggae zvoka.

Sproščeno vzdušje in odlično izpeljan festival v prekrasnem okolju je poleg medijev iz evropske reggae scene navdušil tudi nastopajoče. Gentleman se je v Tolminu že mudil, in sicer pred 10 leti, še vedno pa se rad vrača: »Gore tukaj so spiritualne, dajejo mi občutek mirnosti.«

Tudi Hollie Cook, ki prihaja iz glasbene družine – njen oče je Paul Cook, bobnar skupine Sex Pistols, je Tolmin očaral. Je pa dejala, da preboj v glasbeni sceni ni bil nič lažji, ker je iz glasbene družine: »Čeprav prihajam iz glasbene družine, moja pot ni bila lahka. Sama sem si jo utrjevala in bila je dolga. To je proces.«

Cham, poznan kot “učenec” Damiana Marleya, sicer pred nastopom ni izkusil utripa festivala, čeprav je bil tukaj že dan prej, se je pa zato mudil v Tolminu: »Tolmin oddaja pozitivne vibracije. Spominja me na jamajško podeželje, ki je tudi obdano z gorami.« O svoji glasbi in vplivu, ki ga ima pa je povedal: »Glasba nima izvora samega po sebi, je odsev družbe in glasbeniki družbi odsevamo to, kar od nje dobivamo.«

Zadnji dan so organizatorji Overjam Reggae festival posvetili tudi domači reggae in ska sceni, ki so jo zadnji festivalski dan na glavnem (Yellow odru) dostojno zastopali Raggalution, Red Five Point Star in Bro.

Obiskovalci so si poleg nastopov zvezd na glavnem odru dali duška še na prizorišču »dancehall«, dub odru in preko dneva na t.i. Beach yardu (t.i. Jamcoast edition).

Festival pa se lahko pohvali tudi z zelo uspešno izpeljanimi in vedno dobro obiskanimi delavnicami, zanimivimi predavanji (Overjam University) ter čisto pravim programom za najmlajše in starše v senci pod krošnjami dreves, ki se odvija pod imenom Overjam4Kidz.

Na Overjam reggae festivalu se je v štirih dneh zbralo okrog 3.000 ljudi dnevno iz več kot 25 različnih držav. »Priljubljenost in prepoznavnost festivala raste tudi na družabnih omrežjih, najbolj pa nas veseli, da je evropska reggae scene prepoznala kakovost in potencial festival.  Na Facebooku imamo 42.000 »likeov« in sledilcev,« je dejal tiskovni predstavnik festivala Sandi Maver. »Posebna zahvala pa gre tudi našim mednarodno pestro zastopanim in prizadevnim prostovoljcem,« je dodal.

Kljub uspešnosti in dejstvu, da mnogi festivali v Tolminu rastejo, si Overjam prizadeva ostati butični festival. »Zrasel bi lahko do največ 5.000 ljudi,« je dejal Tešky. Organizatorji festivala so na novinarski konferenci izpostavili tudi, da Overjam nastaja v tesnem sodelovanju med slovensko in italijansko ekipo in je tako rekoč primer dobre prakse sodelovanja.

 

Več podrobnosti o aktualnem dogajanju na Overjamu pa na naši uradni spletni strani www.overjamfestival.com, na facebooku: https://www.facebook.com/OverjamInternationalReggaeFestival in tviterju https://twitter.com/overjamfestival