INTERVJU  Silicone Soul (Craig Morrison) – „Pojdi po svoji poti“

INTERVJU Silicone Soul (Craig Morrison) – „Pojdi po svoji poti“



16.09.2015


V petek 2. oktobra bomo v Ljubljani lahko ponovno slišali zvok legendarnih Silicone Soul in to ravno v času, ko je po dveh letih izdan njun nov EP na založbi Darkroom Dubs. Z bolj „temačno“ in „odštekano“ polovico slovitega dua, Craig Morrisonom, smo se pogovarjali o prihajajočem albumu in drugih izdajah, o tem, kaj je bilo ključnega v njuni karieri in kako vidita spremembe v preteklih 18 letih v elektronski glasbi in sceni nasploh.

 

1. Če bi nekoga zanimalo, kdo ali kaj je Silicone Soul, kaj bi mu odgovoril?

Silicone Soul sta le dva prijatelja, ki sta se spoznala v srednji šoli in sta imela enake sanje. Vrtiva in ustvarjava elektronsko glasbo in če vas karkoli zanima o naju, si poglejte, poslušajte in preberite na najini spletni strani ter na družbenih medijih:

splet: http://www.darkroomdubs.com

Facebook: https://www.facebook.com/siliconesoul

Soundcloud: https://www.soundcloud.com/siliconesoul

Twitter: https://www.twiiter.com/siliconesoul

 

2. Skupaj ustvarjata že od leta 1998. Od takrat se je marsikaj spremenilo tudi v elektronski glasbi, sceni. Tudi publika se je precej spremenila. Kako se je z leti spreminjala vajina glasba, kako sta se spremenila vidva in kako vidita spremembe v elektronski glasbi?

Glasba se je do neke mere spreminjala, kakor se je spreminjala tehnologija, a menim, da se elektronska glasba skozi vse vidike ves čas spreminja, razvija in rotira. Ko sva začela, je bila analogna oprema glavno orodje za produkcijo, potem, ko so bili bolj dostopni pa so prišli še blagi "synthi" in digitalne audio delovne postaje (DAW). S tem se je v osnovi sama produkcija iz fizičnega studia lahko deloma preselila v domačo dnevno sobo. To je ustvarilo popolnoma nov pristop k ustvarjanju glasbe. Danes pa opažam, da so modularna orodja in analogna oprema zopet bolj iskani in popularni. Ustvarjajo bolj pristen zvok, je bolj izvirno in hkrati doda nek element naključja k samemu procesu produkcije.

Tudi sama ohranjava stik s časom. Skoraj nemogoče se je izogniti zvoku, ki je v nekem obdobju "in" saj se moraš vedno deloma prilagajati. No, vseeno pa menim, da sva skozi ves ta čas ohranjala svoj pristen zvok in identiteto, kljub vsem spremembam, ki sva jim bila deležna. Ni se dobro povsem prepustiti trenutnemu "hypu". Moraš razvijati svoj zvok in vizijo in ta del je med nama prisoten že od samega začetka. "Pojdi po svoji poti, in ne oziraj se, kako daleč te odpelje" je bila vedno najina "mantra". Danes je kljub vsemu popolnoma drugi svet, kot je bil na začetku najine poti. Takrat glasba in biti DJ ni bila ena od kariernih možnosti in platforma za slavo in zaslužek. Bila je predvsem temna soba, stroboskop in zabava. Ni bilo pomembno kdo je DJ za pultom, v ospredju je bila vedno kvaliteta glasbe in konstantno iskanje najboljših novih plošč. Vse mora vedno napredovati, od promocijskih sporočil po faxu do sponzoriranih objav na Facebooku. A skrbi me, ker prihaja do tega, da je "image" nekega Dja trenutno veliko pomembnejši kot kvaliteta njegove glasbe. Tudi to, da se nekateri DJi bolj posvečajo lastni promociji in izgledu, kot pa temu, da bi se domislili nekaterih novih idej v studiu in ustvarili dobro glasbo. A konec koncev ne želim nikomur nič slabega, le veliko ljubezni in pozitive!

 

3. Pred kratkim sta izdala nov EP na Darkroom Dubs z naslovom "Help will come". Doslej so odzivi odlični. Na kaj se pravzaprav nanaša naslov? Glede na to, da je to vajin prvi EP po dveh letih, me zanima kaj je še v produkciji trenutno in kaj lahko od vaju še pričakujemo v prihodnje?

Graeme ima doma dve mački. Ena je nekega dne zbežala in je cel dan ni bilo na spregled. Graeme je cel dan doma sedel in čakal ter vedel, da bo pomoč prišla (Help will come). Gre za super naslov, s katerim se lahko vsi identificiramo na svoj način, hkrati pa lepo nadaljuje podobo najinega zadnjega albuma z naslovom "Save our souls".

Zaradi vsega dela z najino založbo Darkroom Dubs in ostalimi vidiki življenja Djev sva bila v preteklih dveh letih nekoliko manj plodna v studiu. Se pa trenutno posvečava veliko novim projektom, še posebej z najinim dolgoletnim sodelavcem, kitaristom Chippyjem. Delava na novi skladbi za kompilacijo ob 25-letnici založbe Soma Records, ki prihaja v naslednjem letu in delava na novem albumu ob najini 25. obletnici. Prav tako končujeva sodelovanji z Nick Warrenom in Pedrom Aguilarjem ter nov EP za Darkroom Dubs.

(link: https://soundcloud.com/siliconesoul/sets/silicone-soul-help-will-come-darkroom-dubs-preview )

 

4. Katere dogodke v vajini karieri bi označila za prelomne?

Najina prva izdaja na lastni založbi Depth Percetion skupaj s šolskima prijateljema Chrisom in Petrom leta 1996. Nato ko sva podpisala sodelovanje z založbo Soma Records. Ter vsekakor najina izdaja "Right On, Right On", s pomočjo katere sva pridobila mednarodno prepoznavnost, katera nama je omogočila potovanja in nastope po vsem svetu in dejansko vrtenje glasbe za preživetje. Sanje o uspehu, ki so se resnično uresničile.

(link: https://www.youtube.com/watch?v=Oe4gjKQUQ7U )

 

5. Vajin urnik je poln, kot vedno. Kaj po vajinem mnenju pritegne ljudi na vaš nastop?

Vznemirjenje ob nečem novem, nepričakovanim in upam da tudi dejstvo, da vedo da bodo vedno slišali nekatere sveže skladbe, ki jih niso mogli slišati nikoli poprej.

 

6. Pogosto nastopata ločeno in zakaj?

Na žalost, ja. To pa predvsem zaradi finančnega vidika, saj so stroški letal in vsega kar sodi zraven velikokrat previsoki, da bi organizator lahko vse to kril. Odraz trenutnega časa, v resnici. Poznam tudi druge DJe, ki nastopajo kot duo in imajo podobno dilemo. Na primer MANDY in Tiefschwarz. Včasih je težko nastopati v duetu.

 

7. Verjamem, da je težko presoditi, pa vendar, ali je glasba, ki jo vrtita kot duo, drugačna, kot glasba, ki jo vrtita kot posameznika.

Haha, to je precej zvito vprašanje. Menim, da Graeme vrti bolj deep in morda bolj melodično, sam pa vrtim bolj temačno in malce bolj "odštekano" glasbo. A v osnovi imava zelo podoben stil in hkrati vrtiva ogromno enake glasbe.

 

8. Prvi petek v oktobru vas bomo slišali tudi v Ljubljani.

Komaj že čakam, da se spet vrnem v Ljubljano. Tam sem se vedno imel čudovito in vedno sem bil ganjen nad gostoljubnostjo. Veselim se, da vas bom spet lahko zabaval!

 

4 urni nastop Silicone Soul bomo lahko slišali v petek, 2.10. v Ljubljani.
Info:
https://www.facebook.com/events/1610340175905101/