SLOVENSKI VIBERATE POSTAVIL REKORD V ZBIRANJU KRIPTO SREDSTEV

SLOVENSKI VIBERATE POSTAVIL REKORD V ZBIRANJU KRIPTO SREDSTEV



10.09.2017


Ljubljanska ekipa Viberate, ki razvija platformo za povezovanje glasbenikov in organizatorjev dogodkov, je v rekordnih 4 minutah in 42 sekundah zaključila zbiranje sredstev v kriptovalutah in tako v celoti dosegla svoj zastavljeni cilj. V t.i. prvi ponudbi kripto kovancev (ICO) je Viberate prodal vseh 120 milijonov Vibe kovancev v vrednosti več kot 10 milijonov dolarjev, ki bodo 6. oktobra na voljo za trgovanje na LiveCoin.net kripto borzi.

 

Gre za eno najuspešnejših globalnih kampanj množičnega financiranja doslej. »Naša vizija je spremeniti svet žive glasbe, zato smo zelo veseli, da imamo pri tem široko podporo ljudi s celega sveta. Zavedamo se sicer, da je dela še veliko, ampak - korak za korakom - bomo prišli do cilja. V to sem prepričan,« je povedal direktor in soustanovitelj podjetja Viberate Matej Gregorčič. Z zbranimi sredstvi namerava slovensko podjetje razviti platformo in okrepiti ekipo z dodatnimi kadri.

 

Viberate je izdal žetone »Vibe«, ki jih bodo po besedah Gregorčiča takoj poslali podpornikom, z njimi pa bo mogoče razpolagati po uradnem koncu kampanje, torej 5. oktobra 2017. Naslednji dan (6. oktobra) bodo že uvrščeni na prvo menjalnico, to je LiveCoin.net. »Na ta način bodo priložnost, da sodelujejo v projektu, dobili tudi vsi zamudniki,« dodaja Gregorčič.

 

Današnji začetek zbiranja sredstev je pospremil tudi DJ Umek, soustanovitelj Viberate. Priznani elektronski glasbenik je posebej za to priložnost pripravil 90-minutni set, ki so se ga poleg ekipe udeležili tudi svetovalci podjetja. To sta med drugim Dejan Roljić, ustanovitelj in direktor ABC pospeševalnika, in Mark Pleško, ustanovitelj in direktor visokotehnološkega podjetja Cosylab. Celotni dogodek je bil predvajan v živo na Facebook strani Viberate, posnetek pa si lahko ogledate na tej povezavi.

 

Kaj je Viberate

Viberate z razliko od številnih projektov, ki podobno zbirajo denar prek izdaje žetonov, že ima delujoč izdelek. Njihova platforma trenutno deluje kot nekakšen IMDB za glasbeni svet, na kateri so glasbeniki razvrščeni glede na njihov spletni vpliv. Trenutno je na platformi že objavljenih več kot 130 tisoč profilov glasbenikov, 50 tisoč prizorišč in 210 tisoč, v prihodnjih tednih pa nameravajo dodati še opise organizatorjev dogodkov.

 

S sredstvi, zbranimi z današnjim ICO, bo Viberate razširil in nadgradil platformo, s čimer bo ta delovala kot celovito spletno mesto za industrijo žive glasbe. Med drugim bo na podlagi blockchain tehnologije omogočala nakup in plačilo glasbenikov v kriptovalutah Vibe in Ether ter rezervacijo sredstev na tako imenovanem skrbniškem »escrow« računu. Na ta način se bo po pričakovanjih okrepila plačilna disciplina v panogi.