ČETRTI TEDEN 22. ORTO FESTA ŽE PRED VRATI

ČETRTI TEDEN 22. ORTO FESTA ŽE PRED VRATI

22. ORTO FEST

Od 31. 3. do 30. 4. 2022,

ORTO BAR, LJUBLJANA

 


4. TEDEN 22. CELOMESEČNEGA MEDNARODNEGA KLUBSKEGA FESTIVALA ORTO FEST:

 

LAIBACH, SPACE UNICORNS ON FIRE, BRKOVI TER TROJČEK BAEST, SMRT IN SOVRAG

 

Od 31. marca do 30. aprila 2022 v Orto baru v Ljubljani poteka že 22. mednarodni, največji klubski festival v Sloveniji, Orto Fest, ki je unikum v našem prostoru. V svoji zgodovini je gostil že skoraj 900 glasbenih skupin in izvajalcev. Letos bo na Orto Festu nastopilo kar 20 domačih in 7 tujih glasbenih skupin in izvajalcev in bo žanrsko tudi tokrat izjemno barvit.   Za festivalom je še en teden polnih in razprodanih koncertov, saj je interes letos izjemen.

 

V tem tednu festivala se obeta posebno presenečenje. V petek, 22. 4., na koncertu Laibach igra Laibach, bo skupina poleg izvornega laibachovskega industrijskega 'rock and rolla', kakršen je zabeležen tudi na nedavnem albumu We Forge the Future (Mi kujemo bodočnost), premierno predstavila tudi popolnoma nov program, in sicer iz albuma, ki bo izšel šele v drugi polovici tega leta, z naslovom Sketches from the Red Districts (Skice iz Rdečih revirjev). Vsekakor gre za koncert legendarne skupine, ki ga ne gre zamuditi.

 

Dan pred tem, 21. 4., bodo svoj galaktični program predstavili domači Space Unicorns on Fire. V soboto, 23. 4., pa se v Ljubjano vračajo hrvaška skupina Brkovi, ki združujejo različne glasbene žanre: od turbofolka do punk rocka in heavy metala. Njihovi teksti so politično nekorektni, a prepevajo o  ljubezni, kar je značilno za turbo folk in zabavno glasbo. Koncert je razprodan.

nedeljo, 24. 4., bodo na oder stopile kar tri skupine: danski death metalci Baest, poleg njih pa še slovenski skupini Smrt in Sovrag.


 

PROGRAM FESTIVALA ORTO FEST: ČETRTI TEDEN IN NAPREJ

 

Četrti teden Orto Festa bodo v četrtek, 21. 4., otvorili domači Space Unicorns on Fire. Z galaktičnega popotovanja skozi prostor in čas se vračajo Space Unicorn On Fire. Tokrat jih boste občudovali na Orto Festu. Morda teleportirajo tudi metal dedka mraza? Absurdni časi zahtevajo absurdne rešitve. Galaktični heavy metal večer v veliki dvorani prenovljenega Orto Bara.

Vstopnina: 10€ do 20h, 12€ po 20h.


V petek, 22. 4., bodo na Orto Festu imeli prav poseben koncert Laibach. Laibach bo v prvem delu koncerta predstavil svoj avtorski program, ki ga sicer zelo redko izvaja, in ki vodi v 'herojske', zdaj že skorajda mitološke, začetke benda - v čas med leti 1980 - 1983, ko so člani skupine z doma narejenimi instrumenti sestavljali grobe, industrijske, repetitivne zvoke, zraven pa so si pomagali z reprodukcijskimi zvočnimi instrumenti kot so radio, gramofon, magnetofon in megafon. Skupina bo torej odigrala izvorni laibachovski industrijski 'rock and roll', kakršen je zabeležen tudi na nedavnem albumu We Forge the Future (Mi kujemo bodočnost), objavljen pri GOD Records (dokumentiran nastop Laibacha v znamenitem španskem nacionalnem muzeju Reina Sofia). S podobnim programom je skupina leta 2012 nastopila tudi v podzemlju velenjskega rudnika.

Drugi del koncerta pa bo sploh premieren in ekskluziven, saj bo Laibach prvič predstavil popolnoma nov program, in sicer iz albuma, ki bo izšel šele v drugi polovici tega leta, z naslovom Sketches from the Red Districts (Skice iz Rdečih revirjev). Tudi tu se bend vrača v svoje industrijske čase v Trbovljah (v Rdeče revirje), le da gre za nove izvedbe skladb, ki so v začetku 80-ih v glavnem obstajale samo kot ideje in nikoli zares niso bile posnete. Skratka, gre za nekakšno re-konstrukcijo ne-posnetega materiala. Vsebinsko se ta album ukvarja z dvema prepletenima zgodbama, ki so se zgodile v revirjih;  ena zgodba opisuje prihod Orjune (rojalistično usmerjena antifašistična in antikomunistična militantna organizacija jugoslovanskih nacionalistov) v Trbovlje 1. junija 1924 in njen krvavi konflikt s trboveljskim proletariatom, ter zažig (starega) Delavskega domaDruga zgodba pa je zgodba o Laibachovem gverilskem 'coming outu' v Trbovljah, ki se je zgodil 27. septembra 1980, ter prepoved njihovega koncerta in razstave v (novem) Delavskem domu.

Vstopnina: 25 eur v predprodaji, 35 eur na dan koncerta.


V soboto, 23. 4. bo oder zasedla hrvaška rock skupina Brkovi, Folk punk disco wellness senzacija Brkovi se vračajo v Ljubljano in bodo prvič nastopili na Orto Festu! So glasbena atrakcija iz Zagreba, s karizmatičnim Shamso 69 na čelu. Skupina združuje različne glasbene žanre: od turbofolka do punk rocka in heavy metala. Njihovi teksti so politično nekorektni, a prepevajo o  ljubezni, kar je značilno za turbo folk in zabavno glasbo. Razprodali so tudi Dom sportova v Zagrebu in Halo sportova v Beogradu.

Vstopnice so razprodane.


V nedeljo, 24. 4. bodo nastopile kar tri skupine: Baest (Dk), Smrt (Si) in Sovrag (Si). Baest prihajajo iz Aarhusa na Danskem in so se v preteklih letih uspešno uveljavili kot ena izmed najbolj obetavnih metal skupin v državi. So globoko zakoreninjeni v klasičnem death metalu, ki so ga navdihnile žanrske legende kot so Dismember, Entombed, Morbit Angel, Death in Bolt Thrower.

SMRT je petčlanska Spiritual Death Metal zasedba iz Prekmurja, ki je nastala februarja 2017. Izdali so dva EP-ja, en live album in 1 album. Trenutno pa so v predprudukciji za naslednji LP, poimenovan "What We Call Home". Glasbeno predstavljajo degradacijo človeškega uma in idejo, kaj sploh pomeni biti človek.

Sovrag je metal zasedba iz Ljubljane, katere začetki segajo v leto 2018. Ustanovni trio Boštjan Ivančič, Marko Krulič in Jan Volkun Dobre sicer skupaj ustvarjajo že od leta 2016, ustanovitvi Sovraga pa je botrovala predvsem želja po ustvarjanju bolj agresivne glasbe, ki temelji na prvinah ekstremnega metala stare šole. Z Lukom Orlom in Erikom Vukmirovičem tvorijo peterico, ki za prvo pokušino v Sovrag prinaša EP Tribute To Death, ter hkrati obljublja brezkompromisno odrsko in studijsko udejstvovanje.

Cena vstopnic: 18€ predprodaja / 20€ na dan dogodka. (https://www.on-parole.com/.../baest-smrt-sovrag-ljubljana...)



Zadnji teden festivala bodo spet nastopile zelo raznovrstne skupine znotraj rock žanrov. V sredo, 27. 4., bodo na oder Orto Festa stopile kar tri skupine: Vader iz Poljske, belgijska skupina Reject The Sickness in latvijski Mara.

Vader so poljska death metal skupina, ustanovljena leta 1983.  Olsztyn. Začeli so kot heavy metal skupina, nato šli čez faze thrasha, speeda in v poznih 80-ih pa death metala. Leta 1992 so izdali svoj prvi album The Ultimate Incantation (1992. Doslej so izdali še 11 studijskih albumov. Njihovo ime je inspiriral Darth Vader iz Vojne zvezd. V pesmih pojejo o drugi svetovni vojni, hororju in znanstveni fantastiki.

Reject The Sickness so petčlanska belgijska skupina, ki obstaja od leta 2010. v pesmih se ukvarjajo z mladino z roba družbe. Teksti so plod ustvarjalne domišljije, čeprav je pevec skupine inspiriran tudi preko svojega poklica, saj je socialni delavec. Glasbeno se dotikajo tako progresivnih in ambientalnih elementov, ki jih odlično tkejo v thrash in death metal.

MĀRA je death/thrash/groove metal skupina iz Latvije. Ustanovljeni so šele leta 2018, a so že nastopali na poletnih festivali in turnejah v Italiji, Nemčiji, Franciji, Belgiji, Veliki Britaniji in drugod, skupaj s skupinami, kot so Sepultura, Krisiun, Satyricon, Septicflesh, Bloodywood in druge.

Doslej so izdali 4 videospote za pesmi "Sell Your Soul", "Label Me Insane", "Blameshifter" in "Life Kills (Fear)" ter debitantski EP "Therapy For An Empath". Prejeli so že dve nominaciji za Latvijsko Metal Music Awards leta 2018 za Album leta in Najboljši vokal.


Četrtek, 28. 4., bo gostil dve domači zasedbi, 3TONE in Samuel Blues. 3Tone bodo na koncertu predstavili nekaj svojega glasbenega moja z novega albuma instrumentalno – vokalnih briljantov prihajajoče plošče Influencer, ki bo luč sveta ugledala predvidoma jeseni. Vidijo in ne samo slutijo se obrisi polnokrvnega, po mnenju tistih, ki so imeli čast to slišati, popolnoma definiranega albuma Influencer, ki ga bo sestavljalo ducat razgibanih, visokooktanskih skladb. Recept je jasen – tri glave čutijo, znajo in vedo več kot le ena, poleg intelekta pa je v celoti čutiti obilo strasti, lakote po igri, odrskih nastopih, predvsem pa tisti kohezijski sili, ki se v pravih razmerah lahko zgodi le kot naravno stanje in ne kot sterilni laboratorijski eksperiment. Tu je znoj, tu je kri, tu je zrela izkušnja življenja in tu so trije fantastični dedci, lahko bi rekli fotri, ki vam bodo dali vetra, navili potenciometre na razbeljenih ojačevalcih in opnah do konca ter vas potešili s pravo, nehlinjeno dozo dušnega seksapila. 3TONE so savinjsko-šaleško-koroška naveza treh podobno mislečih glasbenikov s pedigrejem, ki preigrava hibridno mešanico bluesa, rocka, countryja, funka ter združuje glasbene tradicije s te in druge strani Atlantika. Power blues fussion trio je nastal leta 2020, ko so moči združili Miha Erič, Boris Sadar ter David Slatinek.

Samuel Blues je mlad, vsestransko nadarjen umetnik. Glasbenik ki prihaja iz okolice Jesenic z vokalom in slide kitaro nastopa sam. Preigrava avtorske pesmi, delta-blues, grunge in težje ritme. Na odru ima prezenco, z nogo pa tolče po doma narejenem glasbilu. Samuel velja za enega najbolj virtuoznih, izvirnih in nadarjenih glasbenikov v mlajših vrstah slovenske glasbene scene. ''Če imate radi surovo in neprekuhano glasbo, je Samuel vaš krvav zrezek'' Samuel Blues: vokal, slide kitara, ritem tolkala

Vstopnina: 8,00 €.


V petek, 29. 4. bodo na oder Orto Festa stopili stari znanci festivala Happy Ol' McWeasel. Happy Ol' McWeasel je 7-članska folk punk rock skupina, nastala leta 2007, ki z mešanico punk rocka in folk glasbe že petnajsto leto podira tako domače kot tuje odre. Udaren vokal, močna ritem sekcija ter prefinjenost in navihanost violine, banja in harmonike je zagotovo kombinacija, ki premakne slehernega skeptika. Zasedba je poznana po edinstvenih in energičnih koncertih v živo, na katerih ne manjka odrskih skokov in akrobacij, niti množičnega nazdravljanja s publiko. Z gotovostjo lahko rečemo, da skupina velja za eno najbolj vročih in udarnih rock skupin v Sloveniji, o čemer pričajo številni koncerti doma in v tujini.Happy Ol' McWeasel so v dekadi obstoja na japonskem trgu pod okriljem glasbene trgovinske hiše The Tower Records in založbe Uncle Owen Records Utd izdali dva albuma - leta 2012 »No Offence«, leta 2015 pa »Heard Ya Say!«, kaj kmalu pa fantje napovedujejo tudi nov album. Uspehov pa ne nizajo le na odrih temveč tudi v svetu filma. Leta 2014 je hollywoodski studio Century Fox za CBS-ovo TV serijo »The Crazy Ones«, v kateri glavni vlogi odigrata Robin Williams in Sarah Michelle Gellar, kot soundtrack uporabil skupinino priredbo tradicionalne irske pesmi »Danny Boy«.

Cena vstopnic: 15,00 eur, na dan 18,00 eur.

https://www.mojekarte.si/si/happy-ol-mcweasel/vstopnice-1150360.html
 


V soboto, 30. 4. bo zaključek festivala z vrhunsko srbsko zasedbo Pero Defformero. Pero Defformero so verjetno prvi bend iz ozemlja nekdanje Jugoslavije, ki so energijo in pompoznost heavy metal glasbe združili z zvokom turbo folk glasbe in s tem slednjega izpostavili posmehu ter ga popolnoma – deformirali. Skupina je bila osnovana leta 1993 in je s časom dobivala vedno več sledilcev. Kot ustanoviteljem nekega novega žanra, so jim nato sledile mnoge druge skupine ... Z izjemno dozo humorja in iskrenosti se vedno znova pojavljajo na koncernih odrih in vedno lahko pričakujete pravi frontmensko-kitarski šov. Pero Defformero nudijo edinstven avdio-vizualni dogodek, ki se ga lahko primerja le s pravo seksualno izkušnjo. Nepomembno je, ali je doživetje bilo nežno, strastno, dolgo, kratko ali smešno, temveč je pomembno to, s čimer se bodo strinjali vsi, ki so ga doživeli – da se ga pomni celo življenje!


 

Kaja Kosem iz KUD-a Bum bum banana, soorganizatorka, je ob letošnjem Orto Festu dejala: 

»22. Orto Fest je tako kot vsi prejšnji praznik slovenske klubske glasbe, pri katerem sodelujejo tudi številna zveneča tuja glasbena imena, poleg njih pa bodo tudi letos nastopili številni mladi upi in že uveljavljena imena slovenske glasbene scene. Mladi se tako lahko učijo od starih na istem odru, kar je zelo pomembno za razvoj glasbe v Sloveniji. To je tudi eden od glavnih ciljev Orto Festa kot valilnice mladih perspektivnih slovenskih skupin. Upamo, da bo letošnji Orto Fest deležen čim večje medijske pozornosti - s tem pa promocije nastopajočih skupin in klubske scene nasploh ..«


 

Orto Fest je že 22. let namenjen vsem generacijam ljubiteljev kvalitetne glasbe, tudi tiste, ki pogosto nima prostora v medijih. Orto Fest se lahko pohvali s tem, da so na njem nastopili številni najpomembnejši domači izvajalci, kot tudi mnogi mladi in še neuveljavljeni, kar je za razvoj glasbene scene pri nas izjemno pomembno. Na njem ste doslej lahko videli tudi številna tuja imena, kot so Dirty Three, Clawfinger, Nashwille Pusy, At the drive in, Joe Cape, Agnostic Front, Cult of Luna, Antinowhere League, Theraphy, Toasters, Dead Moon, Fishbone, Hate Breed, Strung Out, Kill your Idols, Majke, Hladno Pivo, Urban&4, Rambo Amadeus, Dubioza Kolektiv, Psihomodo Pop, Massimo Savić, Jinx, Bambi Molesters & Chris Eckman in številna druga. Če seštejemo obisk – v 20 letih je Orto Fest obiskalo že več kot 90.000 ljudi, kar je za klubske razmere slovenskega formata izjemno lepa številka.

 

Orto Fest pa je specifičen tudi po temu, da poteka skoraj nepretrgoma mesec dni. Gre za povsem neodvisen festival, ki obstaja že 22 let brez vseh subvencij in drugih finančnih pomoči. Da je festival kot tak velikega pomena tako za ljubljansko, kot tudi slovensko klubsko/glasbeno sceno, pričajo tudi letošnji nastopajoči.


Nakup vstopnic za koncerte preko položnic ali Paypala v predprodaji!

 

Vsi kupci vstopnice za koncert ali drug dogodek, kupljene preko položnice, elektronske banke ali Paypala , prinesite na dan koncerta s seboj fotokopijo izpiska plačila, potrditveni Paypal mail ali izpis transakcije in osebni dokument. Vstopnico prejmete na blagajni Orto kluba po 19. uri na dan koncerta. Zato kupce vstopnic prosimo, da pridejo ob 19. uri, da ne bo gneče pri izdaji vstopnic in nepotrebnega čakanja. Vsi koncerti se pričnejo ob 20.00!


Dodatne informacije o nastopajočih, ceni vstopnic in predprodaji za posamezne koncerte lahko preverite

na uradni spletni strani: www.orto-bar.com ali http://www.orto-bar.com/obvestila/prodaja-vstopnic-za-orto-fest.