Mehiška parada ljubezni



15.04.2002


V mehiški prestolnici Ciudad de Mexico se je v nedeljo zbralo več tisoč Mehičanov in nekaj deset tujcev ter ob bučni elektronski glasbi proslavilo prvo Parado ljubezni na ameriški celini.

Oblasti so spektakel iz varnostnih razlogov sicer najprej prepovedale, nato pa so le dovolile okoli 50.000 mladim, da so se zbrali na večkilometrski paradi, ki se je vlekla vse od spomenika neodvisnosti do trga Zocalo, kjer je za dobro vzdušje vse do jutranjih ur skrbelo deset didžejev.

Organizatorji parade so stroge mestne oblasti prelisičili tako, da so dogodek tik pred zdajci prijavili kot politično demonstracijo. Kot je navada ob političnih demonstracijah v Mehiki, je policija zaprla glavno ulico v mehiški prestolnici in tako naredila prostor za plesalce v pisanih kostumih. Parada tehno glasbe v Ciudad de Mexicu je bila pravzaprav že tretja po vrsti, a prva pod imenom Parada ljubezni. Med raverji v ekstravagantnih oblačilih je bil tudi ustanovitelj slovite Parade ljubezni v Berlinu Dr. Motte. Mimogrede, tudi prva berlinska Parada ljubezni leta 1989 je nastala kot politična demonstracija.