Najavljeni prvi izvođači četvrtog Dimensions festivala!

Najavljeni prvi izvođači četvrtog Dimensions festivala!



05.02.2015


Moodymann, Ben Klock, Lil Louis, Mount Kimbie (DJ set), John Talabot, Surgeon, Rodhad, Anthony Parasole, Truncate, Hessle Audio: Ben UFO, Pearson Sound, Pangaea, Motor City Drum Ensemble, Daniel Avery, Horse Meat Disco, Jeremy Underground, DJ Deep i mnogi drugi stižu na četvrti Dimensions festival

Dimensions festival će se održati od srijede 26.kolovoza do nedjelje 30.kolovoza na tvrđavi Punta Christo, pripadajućem poluotoku Štinjanu s pogledom na Nacionalni park Brijuni te u pulskoj Areni

Festival započinje velikim koncertom u pulskoj Areni 26.kolovoza, a izvođači će biti poznati za nekoliko tjedana

6.veljače u prodaju kreću festivalske ulaznice ranograbilice po posebnoj cijeni za sve građane Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i Kosova

dimensions2015

Pogledajte novi službeni video Dimensions festivala 2015.

Dimensions festival, europski epicentar najsvježije elektroničke glazbe, čije će se četvrto izdanje održati od srijede 26.kolovoza do nedjelje 30.kolovoza, upravo je objavio prvu rundu izvođača.
Dimensions festival cijenjen je zbog svojih jedinstvenih lokacija, intimne atmosphere, ali i istančanog glazbenog ukusa i politike izbora samo najfinijih house, techno, jazz, soul, drum and bass i psych vodećih svjetskih glazbenika; DJ-a, producenata, bendova, izdavačkih kuća i kolektiva.

U toj dugačkoj listi izvođača koja će se postepeno otkrivati do ljeta nema mjesta prolaznim trendovima; sve je podređeno umjetnicima koji su posvećeni zanatu i koji uvijek donesu nešto posebno na predivne festivalske lokacije – tvrđavu Punta Christo, poluotok Štinjan i u pulsku Arenu.

Centralna lokacija festivala, 200 godina stara tvrđava Punta Christo, intiman je labirint pozornica i prolaza obogaćenih najboljim svjetskim razglasima u nevjerojatnom okruženju mora i šume. Ovaj europski bastion najbolje elektroničke glazbe sada otkriva prva imena, a u narednim tjednima saznat ćemo i izvođače velikog koncerta otvorenja u pulskoj Areni 26.kolovoza.

Dimensions-Festival-2014-Dan-Medhurst-8356

Dimensions Festival 2014 - photo by Dan Medhurst

Na tvrđavu Punta Christo pored Pule vraća se festivalska ikona Moodymann, čiji je prošlogodišnji nastup bio jedan od vrhunaca festivala. Ovaj rodonačelnik detroitskog zvuka, nakon 20 godina karijere i dalje je na vrhuncu stvaralaštva, što dokazuje i njegov prošlogodišnji album koji je zauzeo vrhove glazbenih top ljestvica. Pravim imenom Kenny Dixon Junior, Moodymann je majstor u brisanja granica između žanrova, a u svojim zabavnim nastupima s lakoćom raspleše publiku mješavinom house, soul, funk i hip-hop glazbe. U Pulu stiže još jedna ključna figura house glazbe, Lil Louis čiji utjecaj na klupsku glazbu i produkciju traje još od kultne pjesme French Kiss iz 1989. godine. Britanski elektronički dvojac Mount Kimbie također poznat po unikatnom miješanju žanrova, što se može čuti u njihova dva hvaljena albuma, a na tvrđavu donose jednu posve drugačiju glazbenu dimenziju.

Dozu čistog i oštrog techno zvuka po kojem prepoznajemo kultni europski klub, berlinski Berghain, prenijet će na obalu Hrvatske neki od domaćina kluba - Ben Klock i Rodhad. Njihov ‘techno’ kolega Surgeon, kao jedan od vodećih arhitekata britanskog techno zvuka i jedan od najtraženijih techno izvođača na svijetu pokazat će kako to rade na Otoku. Tijekom posljednjih nekoliko godina britanska izdavačka kuća Hessle Audio predvodi trend povezivanja raznih pravaca elektroničke glazbe, a na tvrđavu šalje svoje pionire Pearson Sound, Ben UFO-a i Pangaeu.

Dimensions Marc Sethi8846 Moodymann Clearing

Dimensions 2014 - photo by Marc Sethi

Vrhunske tehničke vještine demonstrirat će uvijek briljantni Motor City Drum Ensemble, a zagonetni španjolski John Talabot pustit će da umjesto njega govori njegova magična glazba. Onsulate donosi organski, jazzy i afro ritmovima ispunjen zvuk, a Daniel Avery, Delano Smith i Horse Meet Disco predstavljaju, svaki za sebe, svoj specifičan glazbeni ukus. Paranoid London, neuhvatljivi zagovornici acid housea nastupit će u live izdanju, dok će DJ Deep, domaćin cijenjenog pariškog Rex Cluba donijeti dašak francuskog zvuka. Najistaknutija izdavačka kuća 2014. po izboru Resident Advisora, najvećeg globalnog muzičkog magazina, bio je Giegling koju će na Dimensions festivalu predstaviti Edward, Vril, Dustin i Konstantin.

ben klock 01

Ben Klock

Mladi, ali blistavi mladi producent Max Graef čiji je album pokorio glazbene ljestvice veliki je ljubitelj Dimensions festivala na kojem će ove godine i debitirati. Na festival se ove godine vraćaju Jeremy Underground i njegov pariški kolega Franck Roger. Goldie i Doc Scott predstavit će drum and bass dimenziju festival, kao i Dego, polovica 4 Hero dueta. Publika će imati priliku čuti predivan glas bruklinškog soul pjevača Gabriela Garzona Montanoa. Govoreći o miješanju raznih stilova tu su Deadbeat i Tikiman s svojim downtempo, groovy techno stvarima, Flako s paletom jazz, latin, hip-hop i afro ritmova te Seven Davis Jr sa svojom futurističkom soul glazbom.

Mounnt Kimbie

Mount Kimbie

Dimensions festival se uvijek trudi preslikati snažnu dinamiku scene dovodeći mlada, perspektivna imena kao što je ove godine nova izdavačka kuća 22a Records (Henry Wu, Al Dobson Jr, Tenderlonious) , čiji je zvuk inspiriran radom John Coltranea i Roy Ayersa. Tu je još i eklektični mladac K15, zatim Clap! Clap! novi projekt talijanskog producenta C. Criscia koji koristi zvukove tradicionalnih afričkih plemena te Dele, nekadašnji klavijaturist Fele Kutija.

Povoljnije ulaznice za posjetitelje iz Hrvatske i regije prigodno nazvane ranograbilice stižu u prodaju 6.veljače, a s njima i šansa da domaća publika iskusi jedinstveni festivalski ugođaj uz najpovoljniju cijenu. Ulazniće se se moći nabaviti putem Entrio sistema te na pretprodajnim mjestima diljem zemlje, kao i na službenim stranicama Pozitivnog ritma.